Masaža Tijela | Mišićni i koštani poremećaji i stanja
17258
post-template-default,single,single-post,postid-17258,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.9,vc_responsive
 

Mišićni i koštani poremećaji i stanja

Mišićni i koštani poremećaji i stanja

U zadnje vrijeme mi učestalo dolaze klijenti koji imaju neke probleme sa koštano mišićnim sustavom. Većina njih se žali na bolove u donjem dijelu leđa i u vratno-ramenom pojasu. Neki od njih imaju dijagnoze kao što je išijas, iskliznuće diska, skoliozu, kifozu, bursitise, a neki nisu posjetili liječnika, pa kažu da imaju bolove u mišićima.
Uzroci nastanka, ali i pogoršanja neki od ovih stanja mogu biti različiti. To je najčešće dugotrajno sjedenje, loše držanje, nepravilo podizanje teških tereta i stres.
Stres je, rekla bih, skup simptoma koji se javljaju kada se neprekidno i dugotrajno nalazimo u nekom položaju koja nam nije prirodan (recimo sjedenje za kompjutorom ili za volanom) ili u nekoj situaciji koja nas čini mentalno napetima, emotivno slabima, te stoga vrlo ranjivima.

Od čega krenuti?
Prvo što savjetujem svim svojim klijentima je da pokušaju osvijestiti način na koji se drže i kako hodaju. Bez obzira nalaze li se za stolom, za volanom, nad kompjutorom, ispred TVa. Većina ljudi ima jedno rame više u zraku, ili ramena uvučena unutra, nagnuti su na jednu stranu, jednim stopalom gaze drugačije ili nešto slično.
Iznenadili biste se koliko je to važno i koliko može promijeniti cjelokupnu posturu, smanjiti bolove koje osjećate u nekom dijelu tijela, popraviti vidno polje, raspoloženje. Probajte, ništa vas ne košta. A višestruko će vam se isplatiti.

Drugo što savjetujem svojim klijentima je da pokušaju osvijestiti kako dišu. Velika većina diše plitko, ubrzano i bez puno razmišljanja o tome. Međutim, kada raširite ramena, nagnete gornji dio tijela malo natrag, primijetiti ćete i da vam se disanje promijenilo. Produbljuje se, produžuje se i vaše tijelo i sva njegova tkiva počinju biti puno više prokrvljena, a posljedično i puno bolje opskrbljena prijeko potrebnim kisikom. Istovremeno, izdisanjem iz tijela izbacujete plinove koji su normalni fiziološki produkti, ali zapravo otpad. Pravilnim disanjem izbacit ćete sve ono što vam nije potrebno.

Kako mogu pomoći masaža i aromaterapija?
Masaža, odnosno terapija dodirom i aromaterapija su šlag na torti! O dobrobitima i masaže i aromaterapije sam pisala u više navrata, pa se ovdje neću dugo zadržati. Dodala bih jedino da i masaža i aromaterapija mogu pomoći da riješite neke od problema na mišićnom i koštanom sustavu. Iskusan maser će znati koji dio tijela masirati više kako bi vam olakšao bolove i zategnutosti, a aromaterapeut će znati složiti kombinaciju eteričnih ulja koja će djelovati protuupalno, antireumatski, pročišćavajuće i stimulirajuće. Ali masaža i aromaterapija nisu svemoćne. Pomoći će vam sigurno da se riješite problema, ali ukoliko se nakon tretmana vratite u isto stanje, svi će vam se simptomi i problemi i vratiti.

Holistički pristup
Nakon što nestanu bolovi, puno se bolje osjećamo, sretniji smo, nismo potišteni niti nezadovoljni, otvoreniji smo i više se družimo, uspješniji smo na poslu, zadovoljniji sa ljudima sa kojima smo bliski. Radujemo se životu, situacije koje nam se događaju svakodnevno više nisu izvor frustracije, nego im pristupamo smirenije, lakše ih rješavamo. Općenito, sve je bolje i ponovno se osjećamo kao da imamo svoj život u svojim rukama.
Naše fizičko tijelo i senzacije koje u tijelu osjećamo su nedjeljive od naših emocija, mentalnih stanja i duhovnih vrijednosti. Osim toga, naše je tijelo toliko fascinantan stroj, da ja neprekidno osjećam prema njemu duboko poštovanje. To je i jedan od razloga zašto iznimno volim ovaj posao!

I kada mi dođu klijenti sa određenim problemima na fizičkom tijelu, teško mogu zamisliti da bih ih promatrala ikako drugačije osim holistički. To znači da ću sa jednakom pažnjom pristupiti bolovima u mišićima, ali i emotivnom i mentalnom stanju u kojem su su klijenti došli. Čak i onda ako klijenti o tome ne govore, govori njihovo tijelo, njihovi stavovi i sve ono što izražavaju u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji.
Zato, vjerujte i svom tijelu, ono zna najbolje. Pročitajte što vam poručuje na fizičkoj i na metafizičkoj razini. I pustite svom aromaterapeutu da vam pomogne!
Živite sretan i ispunjen život!

blogpost by #DarinkaBertović
Foto by DollarPhotoClub