Masaža Tijela | Higijena
17800
post-template-default,single,single-post,postid-17800,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive
 

Higijena

Higijena

O higijeni nikad dovoljno priče.

Ali prije nego što i ja ponovno ispričam priču o higijeni u pružanju osobnih usluga, ajmo prvo priznati jednu činjenicu:

Da pod pojmom higijena svi mi podrazumijevamo (ponekad i) vrlo različite stvari.

Ipak, ima jedna stvar. Osim različitih vrsta higijene, postoji i ona koja je osnovna. I, što god tko od ljudi mislio o higijeni, koliko god tko od nas podrazumijevao različite stvari pod pojmom higijene, koliko god vapa lista higijene bila dugačka, morate priznati da ova – osnovna higijena – svima nama dođe u popis onoga što podrazumijevamo pod higijenom. Osnovna higijena i sve ono što vi možete razumijevati pod vašom osnovnom.

Što je osnovna higijena:

  1. Čisto tijelo

  2. Uredni i podrezani nokti na rukama i na nogama

  3. Održavana stopala

  4. Uredni i održavani zubi

  5. Čista kosa

  6. Čista i uredna odjeća i obuća

Što to podrazumijeva svaka od ovih navedenih točki?

Pod broj 1. Tuširanje ne znači samo stati pod vodu nego znači prije svega dobro sapunom i svježom vodom oprati područja pazuha, genitalija, anusa, i stopala. Sapunanje vrata, ruku nogu, leđa, trbuha i grudi ostavljam na izbor pojedincu.

Pod broj 2. To što su stopala i šake daleko od nosa i očiju ne znači da ih možemo zanemariti. Gljivice na noktima i između prstiju, prljavština ispod noktiju, dugački i nepodrezani nokti na prstima, to znači da su vaši nokti neuredni! Rezati redovito nokte na rukama i nogama i redoviti odlaziti na pedikuru i manikuru pogotovo! ako imate probleme sa stopalima i šakama.

Pod broj 3. Natisci, čukljevi, odumrla koža, rascvjetane pete i koža tabana, nokti načeti ili pojedeni od gljivica i smrad koji se širi od takvih stopala su neodržavana stopala! Pedikura je sjajna usluga koju valja redovito upražnjavati, pa molim lijepo!

Pod broj 4. Pokvareni zubi, zubi koji nisu oprani su u današnje doba jeftine i dostupne pitke vode, pasti za zube, zubnih ordinacija na svakom koraku uistinu nedopustivi! Potpuno je nevažno da li imate svoje zube ili umjetne, pranje zubiju i usne šupljine i jezika svaki dan nekoliko puta je naprosto “must”.

Pod borj 5. Vaša kosa može biti kratka, dugačka, sa izrastom, plava, crna, sijeda. Ali mora biti čista. Oprana šamponom i vodom. Ne morate ju prati nikad. Ali kosu morate kao dio osnovne higijene oprati kada odlazite po neku osobnu uslugu (liječnik, terapeut, kozmetičar, zubar, ….). Kada odlazite među ljude.

Pod broj 6. Čak i ako pod tušem provodite pola dana svaki dan svog života, ništa vam ne vrijedi ako na sebe stavite prljavu odjeću i obuću. Onu koju ste na sebi imali i jučer i prekjučer. Onu u kojoj ste se preznojili, u kojoj ste radili teže fizičke poslove ili vježbali. Onu koja u sebi sadrži i iz sebe širi miris nečistoće, ustajalog znoja, hrane i slično. Danas su voda i sapun jeftini. I prašak za veš. Mašina za veš više nije rijetkost. Osim garderobe koju možete nositi nekoliko puta, nekoliko dana ili neko vrijeme (jakna, hlače, kaput, vesta), postoji garderoba koja se jednostavno mora mijenjati svaki dan. Donji veš, košulje, majice.

E sad na ovaj popis nadovežite što god vam padne na pamet i što god je kod vas higijena: parfemi, osvježivači, lakovi za nokte, farbe za kosu, dijamanti na zube, umeci za kosu, gelirani nokti, silikoni, botoksi, pilinzi, hijaluroni, …. što god. Stvarno.

Ali.

Bez ovih 6 navedenih točaka samo je jedna istina. Vaša je razina higijene niska.

blogpost by Darinka

Foto by Free-Photos

Tags: