Masaža Tijela | Stresne situacije i eterična ulja
18112
post-template-default,single,single-post,postid-18112,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.2,vc_responsive
 

Stresne situacije i eterična ulja

Stresne situacije i eterična ulja

Do sada je stres bio dio svakodnevnih života svakome od vas i prava je vještina pronaći tehnike i meteode kako bismo taj stres “ispuhali” i kako bi na naša tijela (fizička, emotivna, mentalna, energetska/duhovna) ostavio što manju štetu.

Nismo svi jednako snažni emotivno i mentalno zato neki teže pronalaze način za boriti se sa stresom.
Ipak načini postoje, štoviše puno ih je i za svakoga od nas je baš taj jedan ili baš ta kombinacija nekoliko metoda i tehnika prihvatljiv i učinkovit.

Prvo, napomenula bih još jednom da vrlo rijetko koristim riječ “borba” u svom životu. Pogotovo u kontekstu “život je borba” ili “borba protiv stresa”.
Borba je otpor i stvara otpor. Ne rješava ništa.

Osim toga, život nije borba. Život nam je dan da uživamo i tek nam preostaje da se naučimo uživati i da prestanemo vjerovati da je život borba.

Drugo, ja sa vama dijelim  sve ono što je meni pomoglo u životu u bilo kojem trenutku. Tako i u ovom tekstu, svima vama koji ga čitate (a slobodni ste ga podijeliti sa svojim prijateljima, kolegama, obitelji…..) želim dati nekoliko metoda i tehnika kojima biste mogli dati priliku i probati ih. Voljela bih da im date priliku i da sa mnom podijelite kako je na vas djelovalo.

Eterična ulja! Dar prirode! Divni mirisi koji dopiru u dio našeg mozga u kojem su spremljena sjećanja. Zato i imaju tako snažan učinak na naše emocije. I njihovo djelovanje na naše fizičko tijelo i sve naše tjelesne sustave je iznimno i ja njihove terapeutske sposobnosti koristim i u svom životu, u životu svoje obitelji, prijatelja, u poslu, ali i u radu sa svojim klijentima.

Kako nam svima u proteklih godinu dana nije nedostajalo stresnih situacija – vlastiti unutarnji mir i dobro upravljanje emocijama i mislima su važniji nego ikad.

Danas ću vam nabrojati nekoliko eteričnih ulja i njihovo djelovanje, ali i metode korištenja kako biste na nježan ali snažan način pomogli sebi u ovim izazovnim vremenima.


TRI SKUPINE ETERIČNIH ULJA ZA TRI TJELESNA SUSTAVA

Ulja sa značajnim sadržajem estera – sastojaka koji dižu životnu energiju, a kao takvi se koriste i kao afrodizijaci – su sjajan izbor. Afrodizijaci uistinu popravljaju raspoloženje i potiču naš hormonalni sustav na stvaranje ugode, to je svima jasno.

Zato posegnite za eteričnim uljem ylang-ylanga, geranija, lavande, smilja, muškatne kadulje, petit graina jer snažno djeluju na emotivni sustav.

Ulja sa značajnim sadržajem fenola stimuliraju rad našeg hormonalnog sustava, pa posegnite za komoračem, timijanom, cimetom, klinčićem, origanom. Primjećujete da su to većinom ulja začinskog bilja, i sigurno je da većina znate da zagrijavaju. Ova ulja obavezno pomiješajte sa recimo bilo kojim citrusnim uljem i dobit ćete finu kombinaciju koja će ekstra razbistriti vaše misli, a i fenolna ulja treba koristiti u kratkom vremenskom razdoblju i u vrlo malim koncentracijama.

Ulja sa značajnim sadržajem ketona su blagotvorna za naš nervni sustav, pa ovdje dobar izbor jesu ulje kadulje, cedra (atlaskog), ružmarin, vetiver, paprena metvica. Isto vas pozivam na oprez vezan za dužinu korištenja i koncentraciju, a kao i kod fenola preporučujem vam da ih kombinirate sa bilo kojim citrusnim uljem.

 

METODE KORIŠTENJA
Od metoda korištenja najpopularnija je mirisna lampica, možete ju upaliti u bilo koje doba dana. Količinu odabranih eteričnih ulja definirati prema kvadraturi prostora. Ukoliko ste pretjerali, jednostavno ugasite lampicu i otvorite prozore da uđe svježi zrak.

Nakapajte nekoliko kapi odabranog eteričog ulja na komad pamučne ili vunene tkanine (neka bude prirodni materijal) i stavite na uzglavlje prije spavanja.

Par kapi ulja raznanesite na kožu prstom na zapešće ili na vrat.
Priredite si parcijalnu kupku, recimo za stopala! Ili za cijelo tijelo.
Nosite bičicu svog omiljenog eteričnog ulja u džepu ili u torbici cijelo vrijeme i kad god osjetite potrebu otvorite čep i prinesite nosu.

Eterična ulja imaju kurativno i preventivno djelovanje. To znači da ih možete koristiti i kada se osjećate dobro i kada je u vašem danu ili životu sve dobro. To će vas pripremiti za potencijalni izazov i reagirat ćete na njega stabilnije i manje intenzivno. Ona djeluju i kada ste već razvili neko stanje ili bol ili neravnotežu. Ipak, da biste vratili ravnotežu sa eteričnim uljima, potrebno je nešto vremena, ali nemojte odustati.

Mirisni pozdrav!!

blogpost by Darinka

Foto by DollarPhotoClub